Myšlienka praženia výberovej kávy nás napadla ešte na potulkách Áziou a tak sme sa rozhodli pomenovať naše kávové blendy po zastávkach metro staníc v Singapore. Ak tam niekedy pôjdete, čo určite odporúčame, bol to úžasný výlet, možno sa nad tým pousmejete.
Ešte predtým ako vysvetlíme názvy našich vlastných mixov (blendov), potrebujeme napísať čo slovo „BLEND“ znamená a prečo ich máme v ponuke.
Blend: Zmes arabiky a robusty
V kávovej „brandži“ na Slovensku sa často používa výraz blend a nie je to nič iné ako udomácnené anglické slovíčko, ktorého preklad znamená zmes/miešať/spájať. Pražiarne kávy ním označujú svoje vlastné kávové zmesi, ktoré nájdeme skutočne od výmyslu sveta. Môže to byť mix kľudne aj 20tich rôznych odrôd, prípadne rovnakých odrôd z rôznych štátov a pod. V podstate sa dá napísať, že široká verejnosť si to zjednodušila na dva typy zmesí, blendov.
Prvou je mix arabík (na tejto zmesi stále pracujeme) a druhou je mix arabík a robusty v rôznom pomere. Napríklad všeobecne obľúbený pomer je 80:20 v prospech arabík v danej zmesi. Môže to byť jedna arabika a jedna robusta v pomere
80:20, resp. niekoľko rôznych pri zachovaní konkrétneho pomeru. Je tu ešte možnosť spraviť mix len z robusty, čo sa však v remeselných pražiarňach využíva len zriedka.
Prečo je kombinácia arabiky a robusty obľúbená?
Najskôr v odrážkach pár slov o oboch.
Arabika
Vlastnosti kávy arabiky:
– má väčšiu kyslosť a bohatšiu chuť
– ponúka viac tónov od ovocných cez čokoládové, kvetinové až po rôzne korenia
– obsahuje 2-3 krát menej kofeínu (Arabika má 1,2 až 1,5 %, Robusta 1,7 až 4 %)
– obsahuje dvakrát viac cukru
– obsahuje viac tukov a vitamínov atď.
Robusta
Vlastnosti kávy robusty:
– prehlbuje chuť a espressu dodáva lepšiu krému
– prevládajú typické horké, zemité chute
Viac o rozdieloch medzi arabikou a robustou si môžete prečítať v článku: Arabica vs. Robusta.
Kombinácia
Ich kombinácia je jednoducho prospešná pre obe strany, avšak je dôležité dať pozor na vyváženosť. Všeobecne možno konštatovať, že dodávajú šálke kávy viac horkosti, lepšiu krému a samozrejme vďaka robuste viac kofeínu. Pri tvorbe kávového listu sme sa zhodli, že by sme radi ponúkali minimálne dve zmesi z výberovej kávy.
Jednu s minimálnou kyslosťou (predsa len, nie každý to má rád) a jednu jemne ovocnú. Výber nebol vôbec jednoduchý, nakoľko každá jedna výberová káva ukrýva chuťový zážitok. Ochutnali sme takmer 20 rôznych kávových zmesí od štyroch rôznych predajcov, no keďže sme pri slepom teste vzoriek dvakrát po sebe skončili pri tých istých kávach, bolo jednoznačne rozhodnuté.
Raffes
Náš blend s názvom Raffes v sebe skrýva tri výberové arabiky v kombinácii s dvoma robustami. Chuťový profil pripomína čokoládový croissant, sušené slivky s dochuťou hrozienok. Veľmi príjemná, jemne horká kávička so silným telom a elastickou penou. Dobre štruktúrované a aromatické cappuccino. Double espresso, vynikajúci štart úspešného dňa!
Queenstown
Pri príprave na espresso chuť kávy Queenstown pripomína horkú čokoládu obohatenú o sladké doplnky kandizovaného ovocia. Kompaktná, súdržná pena so štipkou tropického ovocia dodávajúceho veľmi príjemnú, jemnú kyslosť. Cappuccino má jemne orieškovú dochuť. Táto kávička je vytvorená z dvoch výberových arabík a jednej robusty.
Pri hľadaní a tvorbe kávových profilov podľa stupňa praženia sme sa sústredili na aktuálne trendy a chceli ponúknuť zákazníkom to, kam sa kávový svet aktuálne uberá. Sme presvedčení, že sa nám to podarilo, nakoľko oba blendy sa tešia veľkej popularite a je skutočne úžasné počúvať, že klientom chutia a sú spokojní. Presne pre toto to robíme a veľmi nás to baví.
S úctou ku kvalite
Igor a Rodo
Pridať komentár